Elsősor - odakeveredtünk, na

Elsősor - odakeveredtünk, na

Project Cider

2009. október 10. - Don Eszkóbár

 Project Cider

 
Már régóta érlelődik bennem, hogy megosztom veletek a kedvenc italom titkát. Ez az Európa északi végein népszerű ital a cider,  és valahova a sör és a bor közé lehet pozícionálni. És hogy miért írom ezt a postot most?  Azért, mert ma reggel találtam az egri Tesco-ban kétféle (!) cidert is, igaz aranyárban, de hát ide, a végekre is eljutott egyszer már végre.
 
A cider-ről szabatosan itt vagy itt.
 
A bennem lakozó kísérletező szellem nem hagy nyugodni. Korábban – két éve – elindított házi sör projectem nem várt eredményessége ellenére is befulladt. Valahogy nem volt erőm összeszedni magam, és beruházni komolyabban: alapanyagokba, felszerelésbe és ami a legfontosabb – időbe. Pedig igazán ígéretes eredményeim voltak, amiknek azonban most nagy hasznát veszem. A brit szigeteken megismerkedtem a cider-rel, és máig lankadatlan vonzódás alakult ki bennem iránta, annyira, hogy elhatároztam: otthon is készítek magamnak (Strongbow yeah!).
 
Aki nem tudná,miből készül a cider, annak elmondom, hogy általában almából, kétféléből, készítik, (na jó, körtéből is) erjesztés során, és tölgyfahordós érlelés után jéghidegen csapolják. Na, ebből látszik azért, hogy a panellakásban mennyire lehet komolyan cider-t készíteni, ám tévednek a fanyalgók. Mert lehet. Itt a példa rá.
 
A boltban vesz az ember 100%-os almalevet (Lidl - 160 forint egy liter). Vigyázni kell, mert csak a 100%-os lé a felhasználható. Egy kétliteres alaposan kitisztított (hipó, domestos) flakonba töltjük az almalevet, majd pedig utána beleszórunk egy korábban langyos vízben feloldott kevés borélesztőt, majd egy teáskanálnyi citromsavat. Hat-hét napig fényes, de nem direkt napos,  szobahőmérsékletű helyen kell tárolni. Az intenzív szén-dioxid termelődés miatt időnként (naponta min. 2x) ki kell engedni a palackból a gázt. A hetedik napon a még zavaros levet hűtőbe helyezzük, és egy hétig tároljuk tovább.  Két napon belül leülepszik, már-már kristálytisztává válik az elkészült cider-ünk.  Ekkor már akár fogyasztható is lenne, de jobb ha várunk egy teljes hetet, mert ízesebb lesz. Kétségtelenül alma ízű-illatú, jéghideg és pezsgően friss italt kapunk így. 1 liter almaléből kb 8 deci cider nyerhető így pl. a tesco-s 360 forintos fél liternyi cider mindössze 95 forintból ki is jön, és nem utolsó sorban sokkal ízletesebb is!
 
Ne felejtsük el, hogy az itt leírt italok gyors érlelésűek, kimondottan házi, konyhai módon, tehát nem szakember hozzáértésével és profi körülmények között készültek. Az eredeti, igazi hordós érlelés pedig egy másik történet. De ki tudja, hátha egyszer azt is meg fogom tudni írni, azonban én így is Írországban érzem magam esténként :)
 
 
Ez a két pohár cider a hűtőmben pihent, de már elfogyott!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosor.blog.hu/api/trackback/id/tr531440069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cricket 2009.10.12. 15:38:36

Remélem jó kis ír zenét is hallgatsz a cider mellé! ;) És most már, ha kinyitod az ablakot, az időjárás is hozzájárul a hangulathoz... :-/

Gaboro · http://goo.gl/MULS 2009.11.09. 12:44:18

A cider valóban kellemes, napi fogyasztásra is alkalmas, nem túl magas alkoholtartalmú itóka. A közel négyszáz forint meglehetősen borsos érték. Itt a szigeten megkapsz másfél liternyit is ugyanennyiért.

Egészség!
süti beállítások módosítása