Elsősor - odakeveredtünk, na

Elsősor - odakeveredtünk, na

Rákészülés II.

2009. november 03. - Don Eszkóbár

A Kerekes Band abszolút kuriózum kis hazánkban: úgy autentikus népzene, amit játszanak, hogy közben meg a legkiválóbb reluxa-funk, pálinkafőző hip-hop és Derrick-reggae. Második albumuk is aranylemezes lett, aminek kapcsán a csütörtöki díjátadó bulijukról faggattuk őket.

 

A38: Mindenekelőtt gratulálunk a Fel a kalappal! sikeréhez, hogy a második albumotok is aranylemez lett. Mennyire volt könnyű, vagy sokkal inkább nehéz megismételni a bravúrt? Mennyire befolyásolta a második lemez elkészítését az első sikere, s mit jelent számotokra másodszorra is megkapni a díjat?

Csarnó Ákos: Köszönjük, azonban ez nem csak rajtunk múlott, hiszen az aranylemez az eladott albumok számától és a vásárlóerőtől függ, vagyis a közönségnek köszönjük elsősorban. És igen, egyszerre volt könnyebb feladat, mert már ismertek bennünket, várták az újabb lemezt, és egyszerre volt nehezebb, mert a Pimasz albummal elkezdett folyamatot akartuk tartani, a színvonalból pedig cseppet sem engedni. Ez igaz amúgy most is. Azért összességében mégis csak könnyebb volt, mert a sikerek és a rajongói fenyegetések óriási munkakedvet, hajtóerőt és inspirációt adtak, és hát ezeknél több nem nagyon kell.
A díj számunkra azt jelenti, hogy teljesen elfogadott, mi több, várt az, amit csinálunk, szóval igazi visszaigazolás, ráadásul az aranylemez nagyon jól helyettesíti otthon a Munkácsy-képeket.

A38: Jamaikától Litvániáig járjátok a legnevesebb fesztiválokat, miközben itthon is mindenhol eleget tesztek a fesztivmeghívásoknak, emellett a Magyar Kultúra világjáró nagykövetei is vagytok. Hogyan bírjátok ezt az elképesztő tempót?

Fehér Viktor: Én magam két dologra esküszöm: a Gaterade sportitalra, és a Nagy Lebowski filmre. Ha ez a kettő nálam van, akkor esélyem van túlélni bármelyik koncertet a dobok mögött.

Csarnó Ákos: Néhány komolyabb munkanap után minden más szanatóriumnak hat, némi tejeskávéval és vörösborral.

A38: Mely fellépéseitek voltak az elmúlt évben a legfelszabadítóbbak, legdöbbenetesebbek?

Fehér Viktor: A zenekar talán legemlékezetesebb koncertje a Veszprémi Utcazenefesztiválon volt, ahol valami elszabadult. A közönség és a zenekar egyszerre őrült meg, és egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy egy srác felmászott a színpadra, és a közönségbe ugrik szörfözni egy kicsit... Ilyet előtte még sosem tapasztaltunk. Ez a jelenség elhitette velünk, és sok más emberrel is, hogy erre a zenei műfajra is lehet pozőrködni, vagy "stadion folk" hangulatot teremteni.

Csarnó Ákos: A magam részéről a többi közül magasan kiemelkedőt nem tudnék mondani, mindegyik fellépésben ott volt valami extra. Amúgy pedig a fellépéseinkről háttérinformációkat és szubjektív, belsős beszámolókat olvashatnak blogon is a kedves érdeklődők.

A38: Ethno Funk klippetek ritka ütős lett: sikerült benne ötvözni az, ahogy mondjátok, "detektíves, reluxás, pálinkafőzős" képi hangulatot a zene tökéletes letisztultságával. Hogyan jött az ötlet, hogyan készült, s milyen reakciókat váltott ki?

Fehér Viktor: A klipet az egri Aenima stúdió készítette, akik többek között az Egon és Döncit, az első magyar 3D-s mozifilmet is megalkották. Az ötlet úgy jött, hogy mi kitaláltunk valamit, az Aenimások belementek, aztán amikor elkezdték csinálni, csináltak valami teljesen mást, mint amiben előtte megegyeztünk. Persze mi ezt nem bántuk, mert mi is ilyenek vagyunk: ha elhatároznánk, hogy alkotunk egy heavy metal számot, a végén biztos, hogy egy reggae-himnusz jönne ki belőle...

A38: Van-e a szívetekben fájó pont, s mi az, ami a nagy sikerek mellett még mindig nem adatott meg?

Fehér Viktor: Talán az, hogy a Sziget Világzenei Nagyszínpadán nem léphetünk fel. Több okot is hallottuk, hogy miért, de csak eggyel értettünk egyet: "Erre a zenére nem lehet bulizni."

A38: Mivel készültök az A38-os díjátadó bulira?

Fehér Viktor: Ahogy a magyar profi-futballban mondják: "Minden meccsre ugyanolyan keményen kell felkészülni, hiszen ezen a szinten már súlyos hiba lebecsülni az ellenfelet." Ezen kívül elhívtuk Phil Bergant, a "ködös albioni" managerünket, aki évekig a londoni Limpopo Clubban dj-zett az afrikai közösség tagjainak. Szereti a kemény játékot, de a szabálytalanságot könyörtelenül bünteti!

A38: További terveitek, álmaitok, rémálaitok?

Fehér Viktor: Kb. másfél év múlva szeretnénk új lemezt kihozni. Addig mennek a próbák, és én személy szerint sütni-főzni tanulok.

Csarnó Ákos.: Új albumon dolgozunk, néhány szám már kész is, de ez nekem nem elegendő. Párhuzamos zenei megoldásokon és terveken jár az eszem, meglátjuk mi sül ki belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosor.blog.hu/api/trackback/id/tr771496775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása