Elsősor - odakeveredtünk, na

Elsősor - odakeveredtünk, na

Sarud (2010.08.14.)

2010. augusztus 18. - Don Eszkóbár

Hazafelé gyakorlatilag Németországtól végig szakadt az eső, és csak akkor sütött ki a nap, amikor Dévény mellett mi is áttörtünk. Első megállónk valahol egy autópálya parkolójában volt, ahol a meleg párnázott kalapácsként sújtott le ránk, ahogy kiszálltunk a légkondi kellemes hűvöséből. A meleg idegessé teszi az embert, főleg ha alapos és érthetetlen dugókkal, forgalomkorlátozásokkal találja magát szemben a százhúsz kilométer per óra helyett. Mindennek a legalja az az útépítés volt, amiről a táblák akkor tájékoztattak, amikor épp véget ért a felújítandó szakasz…

 

Sarudra így kicsit feszülten érkeztünk, amit csak tetézett, hogy még ott is a helyzete magaslatán álló fesztmunkás olyan vargabetűket futtatott velünk, hogy csak. A Tisza-tó 128 km2 vízfelülete kellemesen hűvös, az év bármelyik szakában, azonban borzasztóan hatékonyan tudja párologtatni magából a vizet. A környéke így átalakul egy komplett zuhanytálcává, amibe folyton folyik a víz és te ott állsz alatta. Levegő nincs, csöpög rólad az izzadság, durva forróság üli meg a tájat és az ember elméjét egyaránt. A hideg sörök seperc alatt tűnnek el a hordókból, azonban a wc-k nincsenek túlzsúfolva, noha rengeteg ember lófrál kint a parton.

 

Időközben megérkezett Sebő Ferenc is, így gyorsan átgondolhattuk, hogy mit is adunk elő. Bármennyire is furcsa, annyira azért nem ismerjük egymás munkásságát, hogy azonnal színpadra rohanjunk közös előadást tartani… És eljött a pillanat, hogy szembesüljünk a problémákkal. Sebő tekerőlantja már napokkal korábban megérkezett, de nem figyeltek rá, így hol felhevült, hol megszívta magát, a lényeg, hogy kábé két egymáshoz dörzsölt vizes macska szebb hangot adott volna ki, mint szegény hangszer. Kellett is neki némi gyanta. Aztán a legnagyobb ellenség ugye, a páratartalom, ami ott fontoskodott körülöttünk, feszt arra késztetve, hogy ellenőrizzük a hangolást.

 

Miután a seprűnyéllel és balettal is debütáló táncosok levonultak a színpadról elkezdődhetett a hangbeállás. A színpadon és mellette is sokat ígérő cucc várakozott arra, hogy megszólalhasson. Nem így történt, ugyanis befelé rendkívül torz és erőtlen hangok jöttek, amit sehogy sem tudtak minőségileg feljavítani a technikusok. Szerencsétlenül szólt tehát a színpad, Sebő is alig tudott valamit is figurázni, volt, hogy azt figyelte, jóféle népi brácsás technika amúgy, hogy mit játszok. Szempillantás és vissza. Valamikor aztán Zsombor odalépkedett mellém koncert közben, hogy mellettem szólózhasson, és akkor szembesült vele (képzavar), hogy semmit nem hallani pl. belőlem. Na miután szólt, lett hang, ami számomra hajókürtként hatott, és szépen fel is jegyezhettem magamnak sorrendben harmadikként: Nagyréde, Monostorapáti és Sarud. Hmm, ha összekötném egyenesekkel ezeket a pontokat, illetve majd a jövőbeli hasonló esetek színhelyeit, akkor vajon mit kapnék? Egy nagy pofont, hogy ne írjak hülyeségeket, tudom.

 

Gyötrelmeink azonban még nem érték el mélységüket, mert még nem szóltam az utóbbi időkre jellemző időjárás átkáról: a szúnyogok és egyéb szárnyas rovarok inváziójáról. Ebben sajnos a közönségnek is osztoznia kellett velünk, annyi hátrányunk azonban volt, hogy ránk mintegy 50000 watt fényerő zúdult, ezzel arányosa 50000 dög/légköbméter. Volt pillanat, amikor aszittem elhajítom a vonót, mert egy moly, vagy valami nagyobb szúnyog  a tarkómon lefelé a hátam közepe felé kezdett mászni, az ing alatt, majd vissza, de nem tetszhetett neki, mert újból lefelé vette az irányt… komolyan, majdnem olyan volt, mintha egy tál jégkockát öntöttek volna a nyakamba – a hideg kellemes érzése nélkül, viszont ficánkolva. Kész csoda, hogy akadtak emberek akik kitartóan táncoltak! Nekik is minden elismerésem, le a kalappal előttük.

 

Amúgy pedig ez az a tipikus időjárás, ami 100%-ra biztosan előrejelzi, hogy frissítő égiháború várható huszonnégy órán belül. Ezért pl. másnap már egész nyugodt szívvel nyírtam a füvet, mert tudtam, hogy a nap nem fogja kiégetni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosor.blog.hu/api/trackback/id/tr142230883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása